dimecres, 25 de juny de 2008

Mor Josep Maria Cortada, Xaneta, lleidatà i fundador dels mitjans de comunicació municipals: Riu Sec, Cerdanyola Ràdio i Cerdanyola.info

El periodista Josep Maria Cortada, Xaneta, ha mort aquest matí dia 25 de juny del 2008.
Cortada ha estat referent de la comunicació local des del seu arrelament a Cerdanyola a l'any 1972. Director fundacional dels tres mitjans de comunicació municipal: la revista Riu Sec, Cerdanyola ràdio i Cerdanyola.info, va també tenir un paper destacat en altres afers socials destacats com la creació de l'escut i la bandera de Cerdanyola o la comissió del centenari de l'església de Sant Martí, entre molts altres.Josep Maria Cortada i Miró va nèixer el 20 de desembre de 1949 a Menàrguens -Lleida-. Va començar estudis al seminari de la Seu d'Urgell i es va traslladar a Sant Cugat per completar la seva formació amb estudis de teologia acompanyat d'un seguit de persones que van tenir una important repercussió en els canvis als que va donar suport l'església a Cerdanyola, ciutat en la que es va arrelar al 1972. A la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) va ser integrant d'una de les primeres promocions que va tenir la facultat de Ciències de la Informació i va compartir àula amb altres periodistes que van participar també en la transformació de la Revista de Sardañola. Aquella publicació es va convertir en el primer mitjà de comunicació cerdanyolenc crític que va incorporar informació de denúncia, cosa que va provocar el seu tancament pel règim franquista.
Després de ser cap de premsa d'Educació permanent dels treballadors, a Barcelona, es va incorporar al primer Ajuntament democràtic de la transició, al 1981. Cortada va ser el màxim responsable del servei de Comunicació fins l'any 2003 en què va ser cessat del seu càrrec i el primer director dels tres mitjans que encara continuen: fundador de la revista Riu Sec al gener de 1981-tot i que el seu primer número portava el nom de Viure a Cerdanyola-, impulsor de Cerdanyola Ràdio 105.3 FM al 1983 -en aquells primers anys amb el nom d'Antena Directa i mancomunada amb el municipi de Ripollet- i inspirador de l'aplicació de les noves tecnologies al món de la informació local amb la creació del diari digital Cerdanyola.info al 2002.
Els professionals dels mitjans de comunicació, públics i privats, de la ciutat van atorgar el premi Sant Martí a Xaneta a l'any 2004 en reconeixement a la seva trajectòria professional.
A més, Josep Maria Cortada va tenir un paper important en altres aspectes socials i culturals de la vida de Cerdanyola dels últims 40 anys amb la seva participació a la Comissió del Nomenclàtor que va dictaminar sobre l'escut i la bandera de la ciutat, en el procés de construcció de l'escultura al President Companys -la C de la plaça de l'Estatut- o les comissions de centenari de l'església de Sant Martí i d'homenatge a mossen Josep Rosell.

FES UN CLICK I ESCOLTA O DESA EL PROGRAMA ESPECIAL REALITZAT PER CERDANYOLA RÀDIO.